Tuesday, 21 January 2014

Pompoen no-egg-nogDit is een heerlijk drankje voor de koude dagen!

Ingrediënten:

100g gekookte Hokaido pompoen / of zoete aardappel
200 ml amandelmelk (of een mengsel havermelk + kokosmelk)
1 t.l. kaneelpoeder
zoetmiddel naar smaak (sucanat/mascobado, agave siroop of stevia)
1/2 t.l. kardemompoeder
1/4 t.l. foeliepoeder (of nootmuskaat)
1/4 t.l. allspice/yeni bahar poeder
1/2 t.l. appelsienzest (optioneel)
Andere lekkere toevoegingen zijn vers geraspte gember, oranjebloesemwater en/of chilipeper

Spoel de pompoen goed onder water met de hulp van een groenteborstel. Verwijder de harde stuks in de schil. Je hoeft de pompoen niet te schillen als je dit recept met een hokaido maakt. Kook de pompoen met heel weinig water (om de zoete smaak zo goed mogelijk te bewaren), op een laag vuur, in een gedekte kookpan. Haal de stukken pompoen die je voor de eggnog wil gebruiken eruit en mix dat goed met de amandelmelk en de specerijen. Even opwarmen en onmiddellijk serveren.


Een klassiek recept van egg nog bevat rum of andere alcoholische drank. Het is ook - zoals de naam het al verklapt - een egg-bom: het wordt gemaakt met veel eieren en suiker, alles gemengd met melk en de nodige kruiden. Dit recept is dus véél lekkerder en ongetwijfeld gezonder. ;-)

Allspice vind ik in Turkse winkels onder de naam Yeni Bahar.  In bepaalde kruiden winkels wordt dit verkocht onder de naam Jamaica peper. Ik vind het een zeer aangename specerij en ik gebruik dat ook in veel gerechten, niet enkel bij desserten maar ook in stoofpotten. Het heeft een veel subtieler kruidnagel aroma en het combineert heel goed bij andere warme specerijen.

Ik heb er al verschillende versies van deze no-egg-nog gemaakt met pompoen, zoete aardappel en ook met kastanjes. Die met kastanjes is soms zoet genoeg en maakt het toevoegen van enige zoetmiddel overbodig. De verhoudingen pompoen/melk kan je lekker naar eigen smaak laten aanpassen. Ik wil dat een bepaalde romige gevoel in zit, maar het moet voor mij toch nog vloeibaar genoeg blijven om er geen lepel voor te moeten gebruiken. Ook de hoeveelheid en verhouding tussen de specerijen zijn best naar eigen smaak te bepalen. Er zijn mensen die van een sterkere nootmuskaat smaak houden terwijl andere zullen een voorkeur hebben voor een overheersend kruidnagel aroma.


1 comment:

  1. Fantastisch recept - dat gaan we zeker eens proberen tijdens een van de komende weken. Bedankt Lyra!

    ReplyDelete