Monday, 3 February 2014

Bonen koken


Veel mensen zijn al lang overtuigd van de gezondheidsvoordelen van het eten van peulvruchten. Wat ze misschien nog niet goed weten is hoe ze bonen op de beste manier klaarmaken. Bonen en andere peulvruchten kunnen veel tijd in beslag nemen om ze klaar te maken en dat werkt demotiverend bij sommige mensen. Ik deel hier beneden een snelle en economische manier om bonen te koken. Dezelfde instructies werken natuurlijk ook voor kikkererwten, erwten, adzuki bonen, mungbonen en andere harde peulvruchten. De kooktijd van elke soort variëert uiteraard afhankelijk van een aantal factoren zoals hun versheid, hoe ze bewaard waren en van het type. Ik zal op deze blog regelmatig recepten zetten met allerlei peulvruchten. Keep checking it! ;-)


Spoel de bonen goed en laat ze minstens 12 uren weken voordat je ze kookt. Giet het weekwater weg en doe vers water in de pan. Zorg dat er 3 vingers water boven het niveau van de bonen is. Kook ze op een middelmatig vuur tot ze heel gaar zijn .

In een snelkookpan is dat ongeveer na een 15-20 minuten.

Wat ik zelf doe om nog extra energie te besparen is de bonen koken in een snelkookpan gedurende 10 minuten nadat hij op druk is (je hoort een piep of stoom die harder uit de pan komt, afhankelijk van de soort kookpan). Dan zet ik het vuur af en ik laat de pan op het vuur (af!) ongeopend, tot hij bijna helemaal afkoelt. Ik maak dit klaar bijvoorbeeld in de vroege ochtend en als ik terug thuis kom s'avonds zijn de bonen al lang gaar, en al dat met 10 minuten koken. Van energiebesparend gesproken! In een gewone kookpan hangt het af van de soort bonen en van hoe vers ze zijn (het kan soms meer dan 1 uur duren totdat ze echt gaar zijn). 

Doe er 2 of 3 laurierblaadjes bij en andere kruiden naar smaak (bvb: gedroogde rozemarijn, nootmuskaat, korianderpoeder, zatar, selderblad of lavas...) en laat nog 10 minuten koken. Breng op smaak met zeezout.

De bonen moeten echt zeer goed gekookt worden om optimaal verteerbaar te zijn. Je wil in dit geval geen “al-dente” bonen serveren aan je gasten. ;-)


Om minder gasvorming te hebben als gevolg van bonen eten is de manier waarop men ze klaar maakt erg belangrijk. Het weken van de bonen en het weekwater weggieten is bijvoorbeeld een zeer goede stap. De bonen zeer goed koken totdat ze bijna smelten is ook een goede manier. Daarnaast zijn er bepaalde kruiden en specerijen die nog extra helpen bij de verteerbaarheid van peulvruchten. Laurier, selderblad, komijn, koriander, bonenkruid zijn maar enkele voorbeelden ervan.

Als je de moeite neemt om de bonen zelf te koken, is het ook de moeite om een volle pan te koken en in kleine porties in te vriezen voor later gebruik. In dat geval is het beter dat de bonen ongekruid blijven zodat je ze telkens bij andere recepten kan gebruiken met andere smaken erbij.

Een volle pan bonen koken bespaart je tijd en energie – de tijd en energie die je moet gebruiken om 100g bonen te koken is bijna evenveel als bij het koken van 1 kg bonen.

Zie eco-tips: koken.
No comments:

Post a comment