Sunday, 27 September 2015

Groene vijgen compoteVanaf deze tijd van het jaar worden de vijgen aan de bomen niet meer rijp. Tijd om de groene vijgen te plukken en ze te verwerken in lekkere compotes of confituur.

Ingrediënten

Onrijpe vijgen en ongeveer gelijk gewicht aan:
(oer)suiker of palmsuiker
Kruidnagel en/of kaneel
Water, veel water.

Bereiding

Snijdt  de groene vijgen kruislings in aan de dikke kant. Er komt wit sap te voorschijn, dat moet eerst met veel water weggewassen worden. Dan de vijgen in een snelkookpan, ruim onder water, 15 minuten onder druk koken of in een gewone pan, op een laag vuur laten koken voor ongeveer 40 minuten. Druk eraf halen in het geval van de snelkookpan, pan openen en water weggooien. Kook ze nog een keer onder water, nu ongeveer 20 minuten, om de latex zo goed mogelijk weg te krijgen en daarna weer water afgieten. 

Schoon water toevoegen tot de vijgen net onder water staan. De (riet)suiker, mascobado suiker (of gula java), kaneelstokken en/of kruidnagel toevoegen en minstens 30 minuten laten koken op een laag vuur. Vuur af, laat alles enkele uren of zelfs een ganse avond intrekken, weer eens op een zacht vuur laten koken tot dat het water een beetje stroperig wordt en de vijgen zacht genoeg en zoet vanbinnen worden.


Rietsuiker en vooral palmsuiker geeft een donkerder kleur dan gewone suiker.

Laten afkoelen en daarna bewaren in de koelkast. Als je geen rote hoeveelheid maakt, kan je de vijgen als compote bewaren op dezelfde manier als confituur in gesteriliseerde inmaakbokalen.


Andere optie - Smeerpasta: 

als de vijgen bijna klaar zijn, kan je wat zest van bio citroenen en/of appelsien toevoegen en ze nog verder laten koken. Dan de kaneelstokken en kruidnagel weghalen en alles met de mixer goed pureren tot een smeerpasta. Bewaren zoals confituur in inmaakpotjes. Dit kan later gebruikt worden als broodbeleg, als vulling van taarten en cakes of als lekkere toevoeging in saladedressings (met mosterd bvb).  1 comment: