Thursday, 17 November 2016

Cashew cheese

Er zijn honderden recepten van cashewkaas te vinden in verschillende food blogs. 
Deze versie maak ik bijna wekelijks klaar in grote hoeveelheid om gebruikt te worden in culinaire improvisaties tijdens de week.

Ik vind dit gewoon een lekker en veelzijdig recept dat bij zoveel gerechten past. Hierbij een paar voorbeelden van hoe ik deze "cheese":pannini, puur of met verse basilicum, tomaat en rucola
pizza, calzone en lasagne
als topping van gevulde groenten: paprika, courgette, aubergine, of champignons
gevulde empanadas of diverse hartige flapkes
risotto
bij roergebakken groenten
soepen - toegevoegd aan het eind
pasta, gnocchi
quiche
Hoewel de verhouding tussen de ingrediënten kan variëren naar eigen smaak en afhankelijk van wat je als textuur en effect wenst te bereiken, dit recept biedt je alvast een richtlijn.

ingrediënten:

1 kopje cashewnoten
2 kopjes water
2 e.l. tapioca zetmeel
1/3 kop gistvlokken (van goede kwaliteit! Sommige merken zijn bitter en werken niet mee aan die speciale cheesy smaak)
1 el zeezout (minder als je een ander type zout gebruik)
3/2 theelepel citroenzuur / melkzuur (of 1 e.l. appelazijn of citroensap indien u geen citroen- of melkzuur hebt)
optioneel: vervang een deel van het water door 1/2 kop kokosmelk (het geeft een mooie romigheid en het brengt de kaas smaak naar een gans ander niveau)
optioneel: 8 g agar agar of 12g kappa carrageenan (als je een hardere kaas wil hebben, die je kunt snijden of raspen)Methode:

Week de cashewnoten in een deel van het water gedurende ten minste 4 uur.

Giet de cashewnoten met water in keukenrobot en mix alles goed tot een gladde crème.

Breng alle ingrediënten samen in een sauspan, roer alles goed breng op kook op een matig vuur. Blijf roeren. Als het begint te koken, zet het vuur lager en blijf roeren nog 3-5 minuten.

Giet het in een vorm (bij het maken van een harde kaas met agar of carrageenan) of in een tuperware. Bewaar deze “kaas” in de koelkast tot een week.


met zongedroogde tomaat en miso


Als u een harde kaas wenst te maken maar twijfels hebt over de keuze tussen agar of carrageen, hier is blogpost om je te helpen. Bottom line: Carrageen geeft een betere textuur dan agar en het smelt bij verhitting - agar niet. Carrageen is veel gebruikt in de voedingsindustrie, maar volgens bepaalde bronnen is dat een controversiële ingredient. 


No comments:

Post a comment