Tuesday, 11 November 2014

Citroen-pompoen-speculoos taart


Ingrediënten:

1 kleine zoete bio pompoen ( Hokaido ) of zoete aardappel
zoetmiddel (ik gebruik sucanat /mascobado suiker)
kokosmelk
schil van 3 geraspte bio citroenen of genoeg om een goede citroensmaak te geven
geraspte kokos (voor garnering - optioneel)
speculoos koekjesDe pompoen goed met een borstel onder water schoonmaken en spoelen, in stukken snijden en de pitten verwijderen. Je hoeft de pompoen niet te schillen (tenzij de pompoen niet bio is of als je twijfelt over waar ze gekweekt werd) omdat de schil van deze pompoen even zacht kan worden als de binnenpulp. De stukken koken in (zo weinig mogelijk) water, op een laag vuur (met een deksel op de pan) tot ze net gaar zijn maar nog niet té gaar dat ze beginnen te smelten. De pompoenstukjes uit het water halen en fijn mixen met de kokosmelk (net genoeg om er een dikke puree van te kunnen maken en liefst met het dikste deel van de kokosmelk als je dat kan kiezen), geraspte citroenschil en de mascobado suiker (of andere zoetmiddel). Het mengsel nog even opkoken.

Om de citroenschil te raspen gebruik ik altijd een microplane rasper, die heel fijn enkel de gele toplaag van de citroen zal raspen en niet het witte deel eronder.

microplane: een onmisbare keukengerei 

Leg een dunne laag pompoencrème in een glazen schaal, dek deze met een laag speculoos koekjes, weer een laag pompoen, weer speculoos en als laatste laag, pompoencrème.

Je kan eventueel nog boven op de pompoencrème een witte laag leggen met cashew-citroen-agave of gewoon haverroom.

Op de foto bovenaan heb ik bosbespoeder gebruikt op de pompoenlaag, als afwerking. Het is niet echt nodig maar als je enkel de pompoencrème bovenop legt, krijgt dat snel een uitgedroogd aspect de volgende dag.

Opletten: deze taart hoeft niet gebakken te worden.

Laat de taart enkele uurtjes in de koelkast liggen om alles goed in te laten trekken. Serveer koud. Ideaal zou deze taart klaargemaakt worden op de dag voordien. Dan is die nog lekkerder.3 comments:

 1. ziet er lekker uit!
  Zal ik wel eens proberen. Elk pompoenrecept is momenteel welkom, want we hebben er massa's uit de tuin ;-)
  http://brugesvegan.wordpress.com/2014/11/08/pumpkins-too-many-pumpkins/

  ReplyDelete
 2. Ah wauw, dat ziet er prachtig uit, met die laagjes!
  Klinkt heerlijk :) ik ben gek op speculoos en op pompoen (en zoete aardappel), dus dat kan niet fout gaan ;).
  Liefs

  ReplyDelete