Thursday 9 January 2014

Feijoada - Braziliaanse bonen stoofpot


Ingrediënten

500g zwarte bonen 
4 laurierblaadjes
150 g pompoen of zoete aardappel in blokjes
100g kliswortel of schorseneren, in stuks gesneden
200g kastanjes (als ze al gekookt zijn, mogen ze bijna op het einde toegevoegd worden)
100 g grof gehakte hazelnoten
200 g gerookte tofuworstjes (of gerookte tempeh) - optioneel
1 rode chilipeper zonder zaadjes
Verse (Thaise) basilicum of verse koriander
1 t.l. versgemalen korianderbolletjes
1 t.l. versgemalen komijnzaadjes
Paprikapoeder (als je geen gerookte tofu of tempeh wil gebruiken mag je hier gerookte paprika poeder gebruiken - in Gent is dat te vinden bij Dille & Camille)
Nootmuskaat
Zout
Optioneel:
Vers geraspte gember
1/2 theelepel sinaasappelzest
Olijfolie (op het einde toevoegen)
Stukjes seitan of sojabrokjes, gemarineerd met een beetje shoyu, gember, paprikapoeder en chilipeper


Spoel de bonen tot het water proper uitkomt. Haal er de steentjes en de slechte bonen uit. Laat de rest 12 uur weken in water. Giet het water weg. Voeg nu nieuw water toe om de bonen te koken. Kook ze op een snelkookpan gedurend 20 minuten of laat ze 1 uur koken (het kan minder zijn, het hangt af van de soort bonen en hoe vers ze zijn) op een zacht vuur. Voeg nu de laurierblaadjes, het koriander- en komijnpoeder, de pompoen, kliswortel en hazelnoten toe. Laat het geheel nog eens 30 minuten koken, tot de groenten zacht genoeg zijn en het water een dikke saus is geworden. Haal de laurier uit het mengsel en voeg de kastanjes, de vleesvervangers als je kiest om ze te gebruiken, chilipeper en eventueel de sinaasappelschil toe. Laat weer een paar minuten koken, alvorens het vuur af te zetten en de verse basilicum erbij te voegen. 

Serveer met (basmati)rijst, fijngesneden en lichtjes in olie gebakken boerenkool, sinaasappelreepjes en eventueel met een typisch Braziliaanse “vinaigrette” (een salade van kleine blokjes tomaat, ajuin of groene appel, gedrenkt in citroen of azijn met olijfolie, zout en pijpajuin)

Om de smaak het dichtsbij te krijgen van een originele Braziliaans recept is het belangrijk dat de zwarte bonen redelijk vers zijn (oud of slecht bewaarde bonen hebben een een aard/schimmel-achtig smaak). Ook moet er wel iets gerookt zijn als ingrediënt of smaakgever: ofwel door het toevoegen van gerookte tempeh, tofu, seitan, veg worstjes ofwel door het toevoegen van gerookte paprika, gerookte zout of "liquid smoke". Eigenlijk kan je allerlei wintergroenten gebruiken bij zo een stofpot: rapen, rodebieten, daikon, enz. Het belangrijkst is dat er verschillende teksturen samen op een pot komen met de bonen.



2 comments:

  1. Heey ik heb een vraag: voor hoeveel personen is dit?

    ReplyDelete
  2. Het hangt af van hoe je dit serveert, met of zonder andere bijgerechten. Het is normaal gezien genoeg voor 4-6 mensen als je het enkel met reis serveert.

    ReplyDelete