Thursday, 30 January 2014

Jackfruit burgersJackfruit is een heerlijke tropische vrucht die we hier niet vers in de winkels kunnen vinden, maar wel in blik. De rijpe jackfruit is enorm zoet en moet je heel snel opeten, daarom is het moeilijk om het uit warme landen naar hier in te voeren. De groene jackfruit is helemaal anders, en de vezels zijn een  veelzijdig ingrediënt dat een vlees achtige of “krab”-achtige textuur geeft aan recepten. Het is erg leuk om met de jackfruit nieuwe culinaire creaties te leren toveren.

Je kunt de groene jackfruit in blik kopen bij de meeste Aziatische winkels (ik weet het, ik ben ook geen blik-fan, maar ik maak hier wel een uitzondering voor). Ideaal is om de jackfruit nog even te koken voor gebruik, om de smaak van het blik weg te halen. Dan maak je de vezels van de vrucht los met mes en vork en gebruik je deze direct in burgers, risotto’s en smeersels allerlei.


Hierbij een voorbeeld van een recept dat ik een paar weken geleden heb gemaakt:

1 blik groene jackfruit (ongeveer 230g, zonder het water)
150g gekookte kikkererwten (mag uit bokaal zijn)
3 e.l. havervlokken
1 e.l. tapiocameel
1 t.l. zeewiervlokken
1 e.l. witte balsamicoazijn
1 e.l. nigellazaden
1 kleine augurk
1 t.l. gerookt paprikapoeder
1/3 t.l. cayennepeper
1/2 t.l. citroenzest

Doe de kikkererwten en de augurk in een keukenrobot of probeer ze fijn te krijgen met een handmixer.

Giet het blikwater van de jackfruit weg, kook de vruchten met vers water, een 5-tal minuten. Giet dat water ook weg en maak de vezels van de vruchten los met de hulp van een vork. Meng dit met de rest van de ingrediënten. Zet dit mengsel minstens 1 uur in de koelkast in een afgedekte bewaardoos.

Ze zijn ook zeer yummie met cranberrysaus!

Maak de burgers met de hand (eventueel met de hulp van ringvormpjes). Doe een beetje (olijf)olie in een bakpan en als het warm genoeg is, leg de burgers erin en bak ze op een middenhoge stand totdat ze goudbruin zijn aan beide kanten. Serveer onmiddellijk, eventueel met dille-mosterd saus.

Wil je meer recepten ontdekken met jackfruit? Klik op de volgende link:

13 Stellar Vegan Jackfruit Recipes

1 comment: