Tuesday 21 January 2014

Babaganoush - aubergine smeersel


Ingrediënten

1 grote gegrilde/gebarbecuede aubergine (direct op het vuur geroosteerd)
2 sl tahin (sesampasta)
1 sl citroensap
1 sl olijfolie
1 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
zout & chilipeper
optioneel: groene of zwarte olijven, in kleine stukjes gesneden



Neem de aubergine met 2 grote barbecuevorken en rooster ze aan alle kanten op een vlam totdat de schil volledig zwart is en het vruchtvlees helemaal zacht. Je kan ze ook op de barbecue leggen en grillen totdat alle kanten zwart genoeg zijn en de schil komt vanzelf los komt van het auberginevlees. Laat ze maar afkoelen binnen een plastic zak. Vervolgens de schil verwijderen. Het vruchtvlees samen met de andere ingrediënten in de mixer tot een puree blenden met uitzondering van de olijven die op het einde toegevoegd mogen worden. Dit recept dient als smeersel voor op toastjes, als broodbeleg of bij salades of pastagerechten.



Er zijn verschillende soorten tahin en de beste merken vind ik vaak bij Turkse of Libanese winkels. Bij sommige natuurwinkels zijn er ook goede merken maar het belangrijkst om op te letten is dat het vers genoeg is en dat het geen bittere of ranzige smaak heeft.

Heb je geen tijd of mogelijkheid om de aubergine op het vuur of op een BBQ te grillen (mensen met een elektrische, keramische of inductie-kookplaat bvb), dan kan je ze gewoon in de oven grillen en nadien een gerookte smaak toevoegen door gerookte paprika of vloeibare rooksmaak (liquid smoke).


No comments:

Post a Comment