Monday, 20 January 2014

Boerenkool chips

Er staan veel recepten van boerenkool chips op het net, maar ik wou hier toch even mijn lievelingsversie ervan delen: met coconut vinegar, coconut aminos, agavesiroop en currypoeder. Hiervoor gebruik ik een voedseldroger, zodat ik de chips op een laag temperatuur kan laten drogen en de gezonde eigenschappen van de boerenkool zo goed mogelijk bewaard blijven.Ingrediënten:

4 grote bladeren boerenkool, afgespoeld en zonder de harde steeltjes
3 e.l. Coconut Aminos (dit is een smaakmaker op basis van gefermenteerde kokos, die werkt als vervanger van sojasaus/shoyu of tamari)
2 e.l. Coconut Vinegar (kokosazijn, ook uit gefermenteerde kokos gemaakt)
1 t.l. currypoeder
2 e.l. agavesiroopMeng alle ingrediënten behalve de boerenkool. Doe de boerenkool in een slakom en giet de marinade daarin. Meng alles heel goed zodat de marinade met alle stukken boerenkool in aanraking komt en ze met een dunne laag bedekt.

Leg een teflex vel op een bakplaat van een voedseldroger en doe de boerenkool erop. Zet de droger aan op 40°C gedurend 7-9 uur. Soms wordt het al droog en zeer krokant na 4 uur in de droger, afhankelijk van de luchtvochtigheid en van de boerenkool zelf.

Heb je geen voedseldroger, dan lukt het ook wel in een gewone oven, liefst op de laagste temperatuurstand mogelijk. Bij sommige ovens is het mogelijk om tot slechts 50°C te gaan. Als de minimumtemperatuur hoger is, dan is het wel belangrijk om erbij te zijn, want het kan snel aanbranden.


No comments:

Post a comment