Thursday, 9 January 2014

Kikkererwten-aardappel-avocado salade met verse munt

Ingrediënten:

650g gekookte aardappel, in blokjes gesneden
250g gekookte kikkererwten (of 1 bokaal, zonder het water, en afgespoeld)
1 rijpe avocado, in blokjes gesneden
2 t.l. tomatenpurée
1 volle t.l. gerookte paprika poeder (bij Dille & Kamille te vinden) of gewone paprikapoeder
1/2 t.l. gemalen komijn
1 t.l. sumac poeder
1/4 t.l. kardamom poeder (optioneel)
1 e.l. zeezout (of naar smaak)
2 e.l. citroensap
1 t.l. gedroogde munt 
2 e.l. goede olijfolie
Cayenne of szechuan peper naar smaak
1 handvol verse munt, fijn gesneden (niet zo fijn)


Alles bij elkaar mengen, voorzichtig om van de avocado geen purée van te maken.
In de foto heb ik deze salade geserveerd met geraspte courgette + granaatappel siroop + verse granaatappel voor het garneren. Ik heb de courgette langs de lengte geraspt om een “spaghetti” effect te krijgen. Als je thuis een spiralizer hebt om groenten in spaghetti slingertjes te raspen, nog beter, natuurlijk!

Genoeg voor 4 mensen.


Extra tips: 

Een goede avocado moet zacht zijn als je hem lichtjes met jouw vingers drukt, maar niet té zacht. Ik ken mensen die avocado niet lustten omdat hun allereerste avocado proefje was niet rijp genoeg en dan is hij bitter. 

Granaatappelsiroop is een zeer veelzijdige product die dient niet enkel als salade dressing. Het past ook enorm goed bij desserten, ijsjes, pudding, aardbeien of fruitsalade’s, maar ook bij hartige gerechten zoals gewokte groenten. Sumac is een poeder uit de sumac struikboom, dat een lichtjes-zure hint geeft aan recepten. Het is subtieler dan citroen - en langer houdbaar, uiteraard.

Gedroogde muntblaadjes zijn verkrijgbaar @ Turkse winkels, net zoals de sumac en de granaatappelsiroop. Gedroogde munt geeft een ander smaak en aroma aan een gerecht dan verse munt, en het gebruik van alle 2 samen versterkt het frisse gevoel van dit gerecht. 

Bij dit recept kan je ook verse korianderbladjes gebruiken ipv verse munt. Ook heel lekker en dat krijg je een totaal ander effect. 

Mocht je tijd hebben om deze salade wat verfijnder te maken, leg de gekookte kikkererwten onder water in een kom en wrijf ze lichtjes tot dat de velletjes los komen. Haal de vellen uit die boven het water drijven. Blijf maar de procedure herhalen tot dat alle velletjes weg zijn. De smaak en tekstuur van de kikkererwten komen dan op hun best. Ook wat betreft de verteerbaarheid van kikkererwten, is deze verbeterd met deze technique - minder kans op gasvorming. No comments:

Post a Comment