Wednesday, 6 May 2015

Lasagne met netels en oesterzwammen

de glutenvrije pasta gebruikt hier "breekt" een beetje aan de bovenkant tijdens het koken, maar het smaakte toch super lekker

Brandnetels zijn overal te vinden, gratis en voor niets. Netels zijn ook veel voedzamer dan de meeste gekweekte groenten. Je kan netels gebruiken in bijna alle recepten die naar spinazie vragen. Pluk de topjes van de planten, want die zijn zachter. Als je niet goed tegen de "prikkels" kan, gebruik maar gerust handschoenen. Het is aangeraden om enkel netels te plukken in plaatsen die niet veel vervuild zijn met zware metalen of ongewenste chemische producten (zoals in industriële gebieden). Spoel ze grondig en voila, klaar voor gebruik.

De witte saus dat ik gebruik is ook glutenvrij en heel licht. Het geheim van een "kaas-achtige" saus is een goede gistvlokken (edelgist) te gebruiken. Mijn lievelings merk is Vitam. Sommige merken kunnen bitter zijn en deze zijn dus niet geschikt hiervoor. 


Ingrediënten: 


300g brandnetels, spinazie of boerenkool (afhankelijk van de seizoen)
olijfolie
500g (bio)tomatenvlees
1 medium rode paprika, in dobbelsteentjes gesneden​
100g seitan gehakt (of sojagehakt als je helemaal glutenvrij wil maken)
1 laurierblad
1 selderblad
1 e.l. tabasco (optioneel)
nootmuskaat, oregano, tijm, bonenkruid, paprika poeder (of een goed mengsel herbes de Provence)
verse basilicum en verse rozemarijn 
100 ml rijstroom en 200 ml kokosmelk
2 tl citroensap
(glutenvrije) lasagnebladeren (​voorgekookt​)
1 ½ tl arrowroot 
2 el gistvlokken (Vitam)
(zee)zout
brandnetels zijn heerlijk in dit recept ipv spinazie


Andere lekkere toevoegingen (optioneel): stukje​s olijven, zongedroogde tomaten, rijpe bananen in dunne schijfjes gesneden, gegrilde groenten, licht gebakken champignons of oesterzwamen


Bereiding:

Tomatensaus: 

Breng het tomatenvlees (mijn lievelingsmerk is Biotime of de Bio uit Delhaize), paprikapoeder, nootmuskaat, selderblad een laurierblad (neem die weg nadat het gekookt heeft) aan het kook. Zet het vuur lager en laat het 5 minuten sudderen. Voeg de seitan en paprika toe en kook nog 2 minuten. Haal de pan uit het vuur en doe de rest van de kruiden erbij. Breng alles op smaak met tabasco (of chilipeper) en zout. In plaats van gehakte seitan of soja kun je ook gehakte groenten (met de keukenrobot) gebruiken - ofwel de groentenpulp uit jouw slow juicer.


Oven voorverwarmen op ca. 210°C (het hangt af van de oven, want in mijn huidige oven moet ik op 190°C bakken).

Witte saus maken met de rijstroom, kokosmelk, arrowroot (opgelost in koud water en dan toegevoegd aan het kokend rijst- + kokosmelk, terwijl u bli​jft​ roeren), zout, peper, nootmuskaat, gistvlokken en 2 tl citroensap. 

Spinazie goed spoelen en in een grote kookpan doen. Giet kokend water erop en laat de spinazie 5 minuten in het water (niet op het vuur). Giet het water eruit en pers al het water uit de spinazie. leg de spinazie op een snijplank en snij het in ​grove ​stukjes. Terug in de pan, meng het met een beetje (gekruide) olijfolie en tamari (of gewoon zout). Als je brandnetels gebruikt, blancheer de bladeren op dezelfde manier als de spinazie. Indien boerenkool, bak de boerenkool in olijfolie voor 3 minuutjes en voeg zout en peper toe.


Ovenvaste schaal invetten en vullen met om en om een fijn laagje witte​ ​saus, een laag lasagne, een laag tomatensaus, nog een laagje lasagneblaadjes, een laag spinazie/netel/boerenkool.... Laatste laag met witte​ ​saus​,​ genoeg om de lasagne bla​a​djes te ​be​dekken. 


No comments:

Post a Comment