Monday, 24 August 2015

Chocolade mousse

Ik heb reeds verschillende versies chocolade mousse gemaakt en elke keer heb ik het gevoel dat ik een stap dichter geraak bij het verkrijgen van de ideale structuur. Ik was erg tevreden over mijn laatste versie met kokosmelk en chia zaden.  Dat was totdat ik een super idee zag op facebook van een aantal briljante mensen over het gebruik van kikkererwtenpekel (Aquafaba) om eiwit te vervangen! (https://www.facebook.com/groups/372343816286624).  


Nu is dit veruit de beste chocolade mousse die ik ooit heb gehad! Het heeft de perfecte textuur en gladheid. Dank je wel vrienden van Facebook voor het delen van dit briljant idee met de wereld!

Ik voegde psylliumvezels toe om de textuur nog stabieler te krijgen, want met alleen de kikkererwtenpekel zou het eindigen als een te zachte mousse de volgende dag. Men kan ook gebruik maken van andere gelei-achtige ingrediënten zoals chia zaden om de consistentie te stabiliseren.  

Ik wilde een resultaat zoals "the real thing", zacht genoeg om te smelten op de tong, maar stabiel en stevig op de lepel. 


Ingrediënten:

 • 200g donkere chocolade (ik gebruikte Belgische chocolade van De Schutter) 
 • 1-2 eetlepels psyllium (of 2-3 eetlepels gemalen chiazaden) 
 • 100ml water 
 • 100 ml kokosmelk (of andere plantaardige melk) 
 • 100ml kikkererwten (of witte bonen) pekel (ik gebruikte het uit een potje, merk BioTime - de pekel is erg dik en geconcentreerd) 
 • 1 of 2 eetlepels mascobado suiker, palmsuiker, stevia of andere zoetstof van uw keuze als dat nodig is. Afhankelijk van hoe zoet je donkere chocolade is, is het misschien niet eens nodig om extra suiker toe te voegen.  Het is allemaal naar eigen smaak. 

Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg de psyllium (of chia zaden) toe aan het water en dan ook de plantaardige melk en roer het goed. Voeg de suiker / mascobado toe als u besluit om het zoeter te maken. Klop het voorzichtig om het opgelost te krijgen voor een aantal minuten (5-10 min) tot de chocolade gesmolten is.

Open de pot kikkererwten en giet de vloeistof door een zeef in een grote kom of de kom van uw elektrische mixer. De kikkererwten kunt u later gebruiken om hummus of iets anders te maken, maar ze nemen geen deel aan dit recept.
Aquafaba gekloptKlop de kikkererwten vloeistof op hoge snelheid, bij voorkeur met een elektrische (hand)mixer met een klopper gemonteerd, totdat het wit, romig en stijf is.

Als de chocolade gesmolten is, voeg het mengsel toe dat je had gereserveerd (met water, plantaardige melk en psyllium) en roer het grondig tot een gladde massa. Laat het chocolade mengsel afkoelen zodat het nog wel vloeibaar is maar de grootste hitte verdwenen. Voeg dan dit chocolade mengsel toe aan de witte geklopte mousse. Roer voorzichtig tot de chocolade en witte mousse goed zijn gemengd.  
 
Giet in kleine dessert potjes/glaasjes en plaats dit in de koelkast voor minstens 2 uur, maar het is nog beter als je wacht tot de volgende dag voor te serveren.

Het werd zelfs luchtiger en het had een mooiere consistentie de volgende dag

Afhankelijk van het merk van kikkererwten dat u koopt, zal de pekel dunner of dikker zijn.  

Hoe meer geconcentreerd (dikker), hoe beter. U kunt het altijd eerst wat aan de kook brengen voor een paar minuten om het extra geconcentreerd te krijgen. Maar in dat geval, wacht tot het afkoelt alvorens te beginnen met kloppen.

Alsjeblieft. Veel plezier!


2 comments:

 1. Zo jammer dat ik je workshop gemist heb!
  Ik ga dit receptje zeker eens proberen... Mmmmm!

  ReplyDelete
 2. Geprobeerd en goedgekeurd! Ik hoorde namelijk 2 keer op drie dagen tijd dat je kikkererwtensap kan gebruiken ipv opgeklopt eiwit: dat moesten we uitproberen ... En het werkte geweldig goed, heerlijk! Jammer dat ik geen molentje had om de chiazaden te malen, maar zo is het ook gelukt (al had de mousse wat onvoorziene brokjes).

  ReplyDelete