Wednesday, 6 May 2015

Wraps van lindeboombla​​​a​djes met quinoa en verse dilleEen schitterende manier om meer wilde planten te gebruiken in onze dagelijkse leven is om ze te gebruiken als wraps van "kleverige" gerechten.  In principe kan je elk recept van risotto, sushi rijst of dolmades gebruiken hiervoor. In feite, elke graan dat "plaakt" zal goed werken voor deze wraps. Voeg je favoriete kruiden toe en je zult een heerlijke creatie hebben met je wilde oogst.

Voor deze versie had ik de quinoa een beetje langer kunnen koken om het plakkerig te maken. In plaats daarvan gebruikte ik 2/3 quinoa en 1/3 amarant, dus werd het uiteraard erg plakkerig, waardoor het gemakkelijk was om de rollen in vorm te houden.

Als het niet meer seizoen is​ van jong blad​, kan je gewoon druivenbladeren gebruiken, zoals in dolmades. Of norivellen.

Ingrediënten:

500g (over)gekookte quinoa of rijst (let op, best rijst nemen die een beetje plakt)
mespunt nootmuscaat
2 e.l. mascobadosuiker
1 e.l. (kruiden)azijn
1/2 t.l. allspice (yeni bahar)
verse dille (of dragon)
1 1/2 t.l. ras-el-hanout
1 t.l. zeezout
3 e.l. grof gemalen pistaches 
6 abrikozen, in klein​e​​ ​stukjes gesneden
Optioneel: citroenzest / appelsiencompote (i.p.v. abrikozen)
zeer jonge bladeren van lindeboom of andere zachte eetbare bladeren 

Meng de pistache, verse dille en abrikozen onder de rijst/quinoa. Breng op smaak met nootmuskaat, mascobado, azijn en ras-el-hanout. Wikkel het mengsel in de​ bladeren. Best ​het mengsel even op voorhand te bereiden, dan blijft het blad beter samen zitten bij het serveren. Serveer met tahin-munt dressing en/of granaatappelsiroop.

Voor een extra aromatisch effect, kook de rijst of quinoa met een blad laurier en/of kaffir-limoenblaadjes 


Als je geen dille kan vinden, kan je eventueel een dille-mosterd saus gebruiken bij het serveren. Of andere verse kruid van je voorkeur gebruiken. 


No comments:

Post a comment