Thursday 3 July 2014

Seitan



Seitan is een van de populairste vleesvervangers. Vooral in de zomer bij BBQ's zijn seitan worsten, seitan steaks en seitan burgers echte toppers! Het is zeer gemakkelijk - en vooral veel goedkoper - om zelf seitan te maken. Het is ook vaak veel lekkerder dan de seitan uit de gewone winkels, aangezien je het met je eigen lievelingskruiden kan maken. Speel dus maar gerust met kruiden uit verschillende eetculturen: Provençaalse kruiden, Mexicaanse kruiden, Aziatische kruiden... er zijn eindeloos mogelijke variaties voor dit eiwit-rijk recept dat een zeer aangename textuur kan toevoegen aan allerlei gerechten.


Wat heb je nodig (zoals gezegd kruiden mogelijk naar eigen wens):

500g tarwegluten (of speltgluten, of kamutgluten)
1 t.l. gemalen venkelzaad
1 t.l gemalen gemberpoeder
1 t.l. zoet paprikapoeder
1 e.l. gemalen korianderzaden
1 t.l. chillivlokken
1 e.l. zeezout (of sojasaus)
1/8 t.l. allspice (aka yeni bahar, in Turkse winkels)
1 t.l. rozemarijn
1 t.l. Provençaalse kruiden
1/2 t.l. bakkersgist (optioneel)

1 e.l. miso (of 60g edelgist)
1 e.l. liquid smoke (of gerookte paprika ipv gewoon paprikapoeder)
500-600 ml koud water*
2 e.l. olijfolie
1 e.l. tabasco (hangt natuurlijk af van hoe pikant je het wil maken. Als de chillivlokken al pikant genoeg zijn, dan hoef je natuurlijk geen extra tabasco toe te voegen)

Voorbeeld andere opties:  verse dragon, vers bonenkruid, of andere verse tuinkruiden.


Bereiding

Meng de tarwegluten, zout, gist en alle gedroogde kruiden in een kom. Meng de miso, liquid smoke, sojasaus, olijfolie en tabasco in een kop. Giet het vloeibare mengsel bij de tarwegluten en roer met een vork tot een samenhangende massa. Kneed het deeg zachtjes tot dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Je kunt het deeg nu laten garen als twee of meer blokken waar je later reepjes of plakjes van snijdt. Je kunt het ook in meer stukken verdelen volgens je voorkeur: chunks voor bij stoofpotten of wok gerechten, steaks, blokken... ofwel kan je er burgers of worstjes mee maken. Voor de worstjes is het handig om met aluminiumfolie te werken, aangezien ze op deze manier hun worst vorm behouden. In dat geval is het best om ze te laten stomen. 

Om te stomen

Breng water aan de kook in je stoompan. Leg het deeg op het rooster in de pan, eventueel op een stukje bakpapier of aluminiumfolie, zodat je zeker weet dat het niet aan de pan gaat kleven. Stoom een half uurtje. Laat de seitan afkoelen in de stoompan. Zet het in de koelkast. De seitan is nog lekkerder de volgende dag.

Traditioneel koken

Breng water met 2 laurierblaadjes, 2 selderij blaadjes, muskaatnoot, 1 e.l. zout (of naar smaak) en enkele schijfjes verse gember naar smaak* (en eventueel ook een stuk zeewier  zoals wakame bvb), aan de kook. Doe het deeg erin en laat 45 minuten lang zachtjes sudderen met de deksel erop. Laat de seitan afkoelen in de bouillon. De overgebleven bouillon is erg lekker en ik gebruik die bijvoorbeeld voor stoofschotels, als basis van sausjes of om groentjes voor de BBQ in te marineren. Je kan ook gewoon de seitan koken in een kant-en-klare groenten bouillon als je wil.

*Hoeveel gember hangt af van jouw eigen voorkeur maar ook van de soort gember en van hoe vers die is. Soms als de gember heel vers is kan het veel sterker zijn van smaak.

Variatie: voeg 40g kikkererwtenmeel, linzenmeel of sojameel bij de droge ingrediënten. Dit zorgt voor een stevigere seitan textuur, dat nog beter werkt om worsten en burgers te maken.



No comments:

Post a Comment