Thursday, 3 July 2014

Noten en zaden crackersDit recept helpt mij de honger te stillen als tussendoortje of in momenten dat ik geen tijd om te koken. Het is een energiebom en toch licht gewicht en werkt perfect als survival food tijdens lange natuurwandelingen. Het blijft minstens 2-3 weken goed houdbaar in een luchtdicht bewaardoos of in ziplock bags. Bewaar de crackers in een donker, koel en droge plaats (geen koelkast).

De hoeveelheid en verhouding van zaden en pitten je van elke van deze wil gebruiken is helemaal aan jou om te bepalen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel je wil maken (hoeveel past in één keer in jouw eigen droger). Ik heb al met verschillende verhoudingen gedaan en het is telkens een andere resultaat, maar altijd crunchy en lekker. Bij elke nieuwe reeks gebruik ik andere kruiden combinaties en het valt altijd in de smaak. Soms doe ik wat zeewiervlokken erin om mij wat zeewier te doen eten. De vorige keer heb ik toch ietske meer zeewier gedaan dan wat ik gewoon was en de zeewiersmaak was echt overheersend. Wees voorzichtig ermee is dus de boodschap. 


Ingrediënten:

Zonnebloempitten
Pompoenpitten
Lijnzaad
Nigellazaden
Currypoeder (van goede kwaliteit)
Rozemarijn
Oregano
Zeezout
Rasp en sap van bio citroen
(variaties: met zongedroogde tomaten, gedroogde paprika, gerookte paprikapoeder, verse tuinkruiden, courgette ipv extra water in de blender)


Lijnzaad minstens 6 uur laten weken. Pompoen- en zonnebloempitten ook laten weken, ongeveer 8-12 uur lang. De lijnzaad met water en alles in de blender laten draaien tot het een smeuïge crème wordt. Voeg de Pompoen en zonnebloempit toe - eventueel samen met een deel van het water indien nodig om de blender te doen draaien en blend eventjes maar laat niet alles tot puree komen zodat er ook nog stukjes blijven van die zaden. Voeg de kruiden en smaakmakers toe en goed roeren. 

Soms voeg ik ook wat havervlokken toe op het einde. In dat geval zorg ik dat mijn mengsel uit de blender ietsje vloeibaarder wordt. 

Verspreid een dunne laag van het mengsel/beslag op een bakplat van een droger, ingelegd met een teflexvel. Met de hulp van een spatel zorg dat alle oppervlakte een gelijke dikte heeft. Zet de droger aan op 40-45°C gedurende 8-12 uur, afhankelijk van de dikte, tot het crunchy wordt.

No comments:

Post a Comment