- 200g couscous geweekt in genoeg water om zacht te worden (hoeveel water hangt af van de soort couscous)
- 200g aardappelen, gekookt en geprakt
- 1 sl gedroogde munt
- 2 sl olijfolie
- 1 sl zout
- 4 sl citroensap
- 2 sl zeewiervlokken
- 1 tl gember (vers geraspt)
- wasabi
- optioneel: 1 sl gistvlokken (het maakt het extra lekker!)
- Nori blaadjes
Suggesties van vulling: gekookte asperges, geblancheerde worteltjes of paprika's in dunne reepjes, seitan, courgette, avocado, tofu, enz.
De couscous onder 250 ml water zetten, en 5 minuten laten weken. Voeg 2 sl olijfolie toe, roer goed en doe daar nog ongeveer 80ml water bij. Laat verder weken, nog ongeveer 10-15 minuten, maar het kan iets langer of korter zijn afhankelijk van de type couscous.
Als de couscous zacht genoeg is en het water al helemaal ingetrokken is, voeg de geprakte aardappelen, citroensap, munt, zout, zeewiervlokken en gember toe (eventueel gistvlokken indien gewenst). Meng het geheel goed.
Leg een nori-vel op het onderste deel van een bamboematje, met de ruwe zijde naar boven. Spreid het couscousmengsel uit over de onderste helft van het vel nori, in een heel gelijkmatige laag. Je kan altijd met de onderkant van een lepel het niveau van de laag gladstrijken. Strijk met je vinger zeer voorzichtig een dun horizontaal lijntje wasabi uit op ongeveer 5 cm van de onderste rand. Leg daarbovenop een (beperkte) selectie van de groenten in een horizontale lijn.
Rol de sushi op door gebruik te maken van het bamboematje. Druk bij het oprollen zachtjes aan. Het onbedekte uiteinde van het nori-vel dient om de sushi-rol dicht te kleven (hiertoe lichtjes bevochtigen).
Snij de sushi-rol met een nat en scherp mes in schijven. Draai tijdens het snijden de rol over 180° zodat je steeds naar binnen toe snijdt. Serveer met een mespuntje wasabi (eventueel verdund in avocado met citroensap en zout) en garneer met gepikkelde gember (verkrijgbaar in aziatische winkels of soms zelfs in de Oosterse afdeling van gewone supermarkten).
No comments:
Post a Comment