Thursday, 3 July 2014
Courgette noedels met zongedroogde tomaten, cranberries & walnoten
Ingrediënten:
Courgette (geraspt in de lengte, als “noedels” in de mandoline of spiralizer)
Sesamolie
Olijfolie
Zeezout
Sumac (of citroensap)
Verse basilicum
Verse bonenkruid
Zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden, geweekt en gepureerd met de mixer
Verse en zeer rijpe tomaten
Cranberries
Gehakte walnoten
Mix de tomaten met de zongedroogde tomaten en de verse kruiden tot een gladde crème. Voeg de rest van de ingrediënten erbij en meng alles goed met de courgette noedels. Serveer onmiddellijk ofwel nog één uur in de koelkast bewaren tot dat de smaak van de kruiden met elkaar goed kunnen combineren.
Crunchy wilde planten snacks
Tahin
Water
Zeezout
Rozemarijn
Citroensap
Oregano
Hennepzaden (optioneel)
(ook optioneel: coconut aminos, sojasaus of vegan worcestersaus Biona - ipv een deel van de zeezout)
Los de tahin op in water met citroensap, zout en kruiden, en indien nodig gebruik de mixer om alles goed te mixen. De hennepzaden toevoegen (zonder te mixen)
Dip de blaadjes in het tahin-citroen mengsel - allebei kanten - en leg elke blad direct in de droogoven (ofwel op teflex velletjes). Als je het mengsel dikker maakt, wordt het een dikke laag op elk blaadje en voor een dunne laag mag het mengsel best wat vloeibaarder worden. Laat ze maar enkele uurtjes drogen op 40°C (mijne waren al klaar na 3-5 uur tijd. Als ze goed krokant zijn, haal ze direct eruit en leg ze in een luchtdicht bewaardoos, om te vermijden dat ze weer eens zacht worden, want ze nemen heel snel de vocht uit de lucht op.
Labels:
bloedzuring,
crackers,
hennepzaden,
hondsdraf,
munt,
oregano,
paardebloem,
rozemarijn,
snacks,
tahin,
tahini,
valeriaan
Seitan
Seitan is een van de populairste vleesvervangers. Vooral in de zomer bij BBQ's zijn seitan worsten, seitan steaks en seitan burgers echte toppers! Het is zeer gemakkelijk - en vooral veel goedkoper - om zelf seitan te maken. Het is ook vaak veel lekkerder dan de seitan uit de gewone winkels, aangezien je het met je eigen lievelingskruiden kan maken. Speel dus maar gerust met kruiden uit verschillende eetculturen: Provençaalse kruiden, Mexicaanse kruiden, Aziatische kruiden... er zijn eindeloos mogelijke variaties voor dit eiwit-rijk recept dat een zeer aangename textuur kan toevoegen aan allerlei gerechten.
Wat heb je nodig (zoals gezegd kruiden mogelijk naar eigen wens):
500g tarwegluten (of speltgluten, of kamutgluten)
1 t.l. gemalen venkelzaad
1 t.l gemalen gemberpoeder
1 t.l. zoet paprikapoeder
1 e.l. gemalen korianderzaden
1 t.l. chillivlokken
1 e.l. zeezout (of sojasaus)
1/8 t.l. allspice (aka yeni bahar, in Turkse winkels)
1 t.l. rozemarijn
1 t.l. Provençaalse kruiden
1/2 t.l. bakkersgist (optioneel)
1 e.l. miso (of 60g edelgist)
1 e.l. liquid smoke (of gerookte paprika ipv gewoon paprikapoeder)
500-600 ml koud water*
2 e.l. olijfolie
1 e.l. tabasco (hangt natuurlijk af van hoe pikant je het wil maken. Als de chillivlokken al pikant genoeg zijn, dan hoef je natuurlijk geen extra tabasco toe te voegen)
Voorbeeld andere opties: verse dragon, vers bonenkruid, of andere verse tuinkruiden.
Bereiding
Meng de tarwegluten, zout, gist en alle gedroogde kruiden in een kom. Meng de miso, liquid smoke, sojasaus, olijfolie en tabasco in een kop. Giet het vloeibare mengsel bij de tarwegluten en roer met een vork tot een samenhangende massa. Kneed het deeg zachtjes tot dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Je kunt het deeg nu laten garen als twee of meer blokken waar je later reepjes of plakjes van snijdt. Je kunt het ook in meer stukken verdelen volgens je voorkeur: chunks voor bij stoofpotten of wok gerechten, steaks, blokken... ofwel kan je er burgers of worstjes mee maken. Voor de worstjes is het handig om met aluminiumfolie te werken, aangezien ze op deze manier hun worst vorm behouden. In dat geval is het best om ze te laten stomen.
Om te stomen
Breng water aan de kook in je stoompan. Leg het deeg op het rooster in de pan, eventueel op een stukje bakpapier of aluminiumfolie, zodat je zeker weet dat het niet aan de pan gaat kleven. Stoom een half uurtje. Laat de seitan afkoelen in de stoompan. Zet het in de koelkast. De seitan is nog lekkerder de volgende dag.
Traditioneel koken
Breng water met 2 laurierblaadjes, 2 selderij blaadjes, muskaatnoot, 1 e.l. zout (of naar smaak) en enkele schijfjes verse gember naar smaak* (en eventueel ook een stuk zeewier zoals wakame bvb), aan de kook. Doe het deeg erin en laat 45 minuten lang zachtjes sudderen met de deksel erop. Laat de seitan afkoelen in de bouillon. De overgebleven bouillon is erg lekker en ik gebruik die bijvoorbeeld voor stoofschotels, als basis van sausjes of om groentjes voor de BBQ in te marineren. Je kan ook gewoon de seitan koken in een kant-en-klare groenten bouillon als je wil.
*Hoeveel gember hangt af van jouw eigen voorkeur maar ook van de soort gember en van hoe vers die is. Soms als de gember heel vers is kan het veel sterker zijn van smaak.
Variatie: voeg 40g kikkererwtenmeel, linzenmeel of sojameel bij de droge ingrediënten. Dit zorgt voor een stevigere seitan textuur, dat nog beter werkt om worsten en burgers te maken.
Noten en zaden crackers
Dit recept helpt mij de honger te stillen als tussendoortje of in momenten dat ik geen tijd om te koken. Het is een energiebom en toch licht gewicht en werkt perfect als survival food tijdens lange natuurwandelingen. Het blijft minstens 2-3 weken goed houdbaar in een luchtdicht bewaardoos of in ziplock bags. Bewaar de crackers in een donker, koel en droge plaats (geen koelkast).
De hoeveelheid en verhouding van zaden en pitten je van elke van deze wil gebruiken is helemaal aan jou om te bepalen. Dat hangt natuurlijk af van hoeveel je wil maken (hoeveel past in één keer in jouw eigen droger). Ik heb al met verschillende verhoudingen gedaan en het is telkens een andere resultaat, maar altijd crunchy en lekker. Bij elke nieuwe reeks gebruik ik andere kruiden combinaties en het valt altijd in de smaak. Soms doe ik wat zeewiervlokken erin om mij wat zeewier te doen eten. De vorige keer heb ik toch ietske meer zeewier gedaan dan wat ik gewoon was en de zeewiersmaak was echt overheersend. Wees voorzichtig ermee is dus de boodschap.
Zonnebloempitten
Pompoenpitten
Lijnzaad
Nigellazaden
Currypoeder (van goede kwaliteit)
Rozemarijn
Oregano
Zeezout
Rasp en sap van bio citroen
(variaties: met zongedroogde tomaten, gedroogde paprika, gerookte paprikapoeder, verse tuinkruiden, courgette ipv extra water in de blender)
(variaties: met zongedroogde tomaten, gedroogde paprika, gerookte paprikapoeder, verse tuinkruiden, courgette ipv extra water in de blender)
Lijnzaad minstens 6 uur laten weken. Pompoen- en zonnebloempitten ook laten weken, ongeveer 8-12 uur lang. De lijnzaad met water en alles in de blender laten draaien tot het een smeuïge crème wordt. Voeg de Pompoen en zonnebloempit toe - eventueel samen met een deel van het water indien nodig om de blender te doen draaien en blend eventjes maar laat niet alles tot puree komen zodat er ook nog stukjes blijven van die zaden. Voeg de kruiden en smaakmakers toe en goed roeren.
Soms voeg ik ook wat havervlokken toe op het einde. In dat geval zorg ik dat mijn mengsel uit de blender ietsje vloeibaarder wordt.
Verspreid een dunne laag van het mengsel/beslag op een bakplat van een droger, ingelegd met een teflexvel. Met de hulp van een spatel zorg dat alle oppervlakte een gelijke dikte heeft. Zet de droger aan op 40-45°C gedurende 8-12 uur, afhankelijk van de dikte, tot het crunchy wordt.
Subscribe to:
Posts (Atom)