Friday, 21 February 2014

Chocomousse van chiazaden



Wie zei dat gezond & lekker moeilijk was te combineren? Dit heerlijke recept is tevens supersnel op tafel te toveren. En het smaakt naar meer.

Ingrediënten


2 e.l. chiazaden, geweekt in een vol glas water (240ml)
200g donker fair trade bio chocolade
250 ml amandelmelk of havermelk of kokosmelk
2 e.l. mascobado suiker (optioneel)

Extratjes (één of meerdere van deze toevoegingen zorgen voor lekkere smaakvariaties): 

2 e.l. appelsiencompote of 
1 t.l. appelsienzest
1/2 t.l. kardemonpoeder + 1 t.l. kaneelpoeder of
1/2 t.l. foeliepoeder
3 e.l. grof gehakte hazelnoten


Laat de chiazaden minstens 2 uur weken in het water. Gedurende de eerste 3 minuten de chiazaden af en toe roeren om te vermijden dat er klontjes ontstaan.



goed roeren de eerste 3 minuten
Het wordt een dikke gel





















Smelt de chocolade au bain-marie en voeg de melk van je voorkeur toe samen met de mascobado suiker (indien gewenst) en eventueel met appelsiencompote of andere toevoegingen naar smaak. 




Voeg nu de chiazaden-gel toe aan de chocolade en mix alles goed met een staafmixer. Giet het in glazen of dessertkommetjes en zet in de koelkast, minimaal 4 uur alvorens te serveren (soms kan het sneller de juiste textuur te bereiken). De volgende dag is dit dessert op zijn best.



Je mag gerust de verhouding chocolade/melk/chia aanpassen afhankelijk van de soort chocolade of afhankelijk van de soort melk dat je kiest te gebruiken, of van de textuur dat je wilt hebben. Hoe meer vloeibare toevoegingen, hoe romiger en hoe minder, hoe harder het wordt. 





Tuesday, 4 February 2014

Burritos met koriander-pompoen pesto

Dit is weer eens een leuk recept om de kids in de keuken bij te betrekken. Amusement gegarandeerd!


Groenten-bonen mengsel


8 (maïs)tortilla’s
3 eetlepels olijfolie
1 kop zoete aardappel, in dobbelsteentjes gesneden, in de oven gebakken (of gekookt in weinig water)
1 rode paprika, in dobbelsteentjes
2 handenvol spinazie of andijvie, grof gesneden
450g (zwarte)bonen, gekookt of uit bokaal (water afgieten)
1 theelepel gemalen komijn
1/2 bokaal maïskorrels
1-2 eetlepels limoensap
1/2 eetlepel (zee)zout of naar smaak
1/2 theelepel korianderpoeder
1 theelepel chilipoeder, of naar smaak
1 theelepel gerookte paprikapoeder

Verhit de olie en bak langzaam de paprika met de specerijen gedurende 3 minuten. Voeg de andijvie of spinazie toe en bak nog even totdat ze zacht worden. Voeg de gekookte zoete aardappel, maïs en de bonen toe en roer goed, op een laag vuur, gedurende 5 minuten.

Koriander-Pompoen Pesto

1 kop verse korianderblaadjes
1/3 kop geroosterde pompoenzaden
2 eetlepels fijngesneden jalapeñopeper
2 eetlepels verse limoensap
1 theelepel mosterd
1/2 theelepel zout
(olijf)olie

Doe alle ingredienten in een keukenrobot, behalve de olie. Druk op “pulse” totdat alles tot een glad mengsel is gepureerd. Giet dan de olie langzaam (door de kleine opening van de deksel) in de keukenmachine, terwijl hij nog steeds aan het mixen is. Roer af en toe (met de machine af!) met een pannelikker, indien nodig. Doe de pesto in een kleine kom.

Burritosaus


50g tomatenpuree
2 eetlepels (olijf)olie
1 eetlepel cacaopoeder
300ml groentenbouillon
1 theelepel komijnpoeder
1/2 t.l. gemberpoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel oregano
1 theelepel zout
1 eetlepel (mascobado)suiker
2 e.l. balsamicoazijn
1 eetlepel arrowroot of maizena
gerookte paprikapoeder

Verhit de olie in een steelpan en bak de komijn en gember gedurende 20 seconden. Voeg de tomatenpuree, cacaopoeder, suiker en de groentenbouillon toe. Laat de saus circa 15 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met de cayenne, paprikapoeder, zout en oregano en bind met de maizena, opgelost in 2 eetlepels balsamicoazijn. Goed roeren. Het moet de dikte hebben van tomatenketchup.


Smeer elke tortilla′s in met 1 eetlepel pesto en vul met het groenten-bonen mengsel. Zet ze in een ingevette bakvorm. Giet de saus op alle tortillas en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Een snelle optie voor wie de oven niet wil gebruiken is de tortillas één per één op te warmen in een bakpan en vullen met de groenten-bonen, pesto en saus.

Laat je je niet schrikken door de lange tekst hier. De saus en de pesto in dit recept zijn gemakkelijk te maken en kunnen gerust op voorhand gemaakt worden. Ze zijn minstens 1 week houdbaar, in de koelkast in een luchtdicht bewaardoos.





Bonensalade met olijven & appelsienzest



Hoe leuk het ook mag zijn om "quality time" in de keuken door te brengen, er zijn ook andere belangrijke dingen die onze tijd verdienen. Voor momenten van tijdsgebrek is het handig om praktische ideeën uit de hoed te kunnen toveren om binnen een korte tijd iets voedzaam (en lekker!) klaar te maken. Peulvruchten zijn voor mij een schitterend middel voor zulke dagen. Heb je ook een bokaal maïs en gekookte kastanjes in jouw keukenkast, dan ben je klaar om in 5 minuten een heerlijke maaltijdsalade te toveren.


250g Gekookte bruine bonen
80g (gemarineerde) olijven, in stukjes
1 e.l. zongedroogde tomaten, zeer fijn gesneden (of tomatentapenade)
80g groene en rode paprika in kleine blokjes (ik heb gemengde paprikablokjes uit de diepvries gebruikt)
1 t.l. appelsienzest
200g gekookte of geroosterde kastanjes
1 e.l. basilicum pesto
Zeezout
200g Maiskorrels
Verse munt – om te garneren


Alles goed mengen in een slakom. Direct serveren.


De bonen had ik 2 dagen voordien gekookt en elke dag had ik er een andere gerecht mee gemaakt. Je kan natuurlijk ook bonen uit bokaal gebruiken. Ik heb op een vorige post (zie hier) ideeën gedeeld over hoe je op een snelle manier zelf bonen kan koken.

De kastanjes had ik nog liggen in de diepvries. Ik heb ze in grote hoeveelheid in oktober vers geraapt en direct gestoomd en geschild voordat ik ze ingevroren heb. In deze periode zijn kastanjes nog steeds verkrijgbaar in bokaal bij de meeste supermarkten.

Voor dit recept heb ik deze bonen gebruikt


Ik had zeer lekker gemarineerde olijven gekocht op de zondagsmarkt en ze kwamen al in een zongedroogde tomaat-achtig tapenade. Ajvar zou ook een lekkere toevoeging kunnen zijn voor deze salade.
zo krijg je de schil van citrusvruchten heel fijn en bijna niets wordt verspild







De appelsienzest heb ik met een Microplane rasper fijn gemaakt, zonder het witte deel van de schil. Zo een rasper is voor mij een onmisbaar gereedschap in de keuken. Ik gebruik dat ook om gember vers te raspen. Het wordt mooi gepureerd.

De verse munt was niet echt nodig, maar het brengt wel een extra frisse toets aan de salade. Als ik verse munt koop, probeer ik dat binnen 2 dagen te verwerken want het wordt snel bruin. Dan doe ik ze in mijn smoothies en salades.





Monday, 3 February 2014

Bonen koken


Veel mensen zijn al lang overtuigd van de gezondheidsvoordelen van het eten van peulvruchten. Wat ze misschien nog niet goed weten is hoe ze bonen op de beste manier klaarmaken. Bonen en andere peulvruchten kunnen veel tijd in beslag nemen om ze klaar te maken en dat werkt demotiverend bij sommige mensen. Ik deel hier beneden een snelle en economische manier om bonen te koken. Dezelfde instructies werken natuurlijk ook voor kikkererwten, erwten, adzuki bonen, mungbonen en andere harde peulvruchten. De kooktijd van elke soort variëert uiteraard afhankelijk van een aantal factoren zoals hun versheid, hoe ze bewaard waren en van het type. Ik zal op deze blog regelmatig recepten zetten met allerlei peulvruchten. Keep checking it! ;-)


Spoel de bonen goed en laat ze minstens 12 uren weken voordat je ze kookt. Giet het weekwater weg en doe vers water in de pan. Zorg dat er 3 vingers water boven het niveau van de bonen is. Kook ze op een middelmatig vuur tot ze heel gaar zijn .

In een snelkookpan is dat ongeveer na een 15-20 minuten.

Wat ik zelf doe om nog extra energie te besparen is de bonen koken in een snelkookpan gedurende 10 minuten nadat hij op druk is (je hoort een piep of stoom die harder uit de pan komt, afhankelijk van de soort kookpan). Dan zet ik het vuur af en ik laat de pan op het vuur (af!) ongeopend, tot hij bijna helemaal afkoelt. Ik maak dit klaar bijvoorbeeld in de vroege ochtend en als ik terug thuis kom s'avonds zijn de bonen al lang gaar, en al dat met 10 minuten koken. Van energiebesparend gesproken! In een gewone kookpan hangt het af van de soort bonen en van hoe vers ze zijn (het kan soms meer dan 1 uur duren totdat ze echt gaar zijn). 

Doe er 2 of 3 laurierblaadjes bij en andere kruiden naar smaak (bvb: gedroogde rozemarijn, nootmuskaat, korianderpoeder, zatar, selderblad of lavas...) en laat nog 10 minuten koken. Breng op smaak met zeezout.

De bonen moeten echt zeer goed gekookt worden om optimaal verteerbaar te zijn. Je wil in dit geval geen “al-dente” bonen serveren aan je gasten. ;-)


Om minder gasvorming te hebben als gevolg van bonen eten is de manier waarop men ze klaar maakt erg belangrijk. Het weken van de bonen en het weekwater weggieten is bijvoorbeeld een zeer goede stap. De bonen zeer goed koken totdat ze bijna smelten is ook een goede manier. Daarnaast zijn er bepaalde kruiden en specerijen die nog extra helpen bij de verteerbaarheid van peulvruchten. Laurier, selderblad, komijn, koriander, bonenkruid zijn maar enkele voorbeelden ervan.

Als je de moeite neemt om de bonen zelf te koken, is het ook de moeite om een volle pan te koken en in kleine porties in te vriezen voor later gebruik. In dat geval is het beter dat de bonen ongekruid blijven zodat je ze telkens bij andere recepten kan gebruiken met andere smaken erbij.

Een volle pan bonen koken bespaart je tijd en energie – de tijd en energie die je moet gebruiken om 100g bonen te koken is bijna evenveel als bij het koken van 1 kg bonen.

Zie eco-tips: koken.